Insikter som skapar avsikter för människor och företag

Så vad händer om det tar lång tid?

Så vad händer om det redan tagit längre tid än du trodde?

Så vad händer om det kommer att ta ännu längre tid?

Vet att dagen du är framme alltid kommer, för det gör den alltid, när alla dina (och dina medarbetares) ansträngningar, beslutsamhet och uthållighet kommer att kännas som ett futtigt pris att betala. När du helt plötsligt står där och allt är ännu bättre än du någonsin kunnat föreställa dig. Då kommer du att tänka ”Wow, det gick snabbt”!

Visst är det lustigt hur våra tankar kan spela oss spratt! 

Och hur kan du som ledare hålla huvudet kallt under all den tid som det tar att komma fram? Under all den tid som det tog att skapa det önskade resultatet? När du upplever pressen från ledning, ägare eller kunder och du mest av allt vill gå in och detaljstyra för att få en upplevd känsla av att du har kontroll. 

Tänk om allt som krävs är ett annat perspektiv, en annan förståelse av var pressen kommer ifrån. Tänk om den egentligen inte kommer från ledning, ägare eller kunder utan ifrån dina egna tankar om konsekvenser om du inte blir klar på den tid som du satte upp från början. Att en uppgift, arbete eller projekt blir klart när det är klart, men inte innan dess, hur mycket du än önskar, detaljstyr eller pressar dina medarbetare. När var och en gör sitt bästa för att fokusera på det som är viktigt och kan jobba utan några störande moment.

Tänk om du får maximal effekt när du istället släpper lös dina medarbetares inre drivkraft. Att du istället för att oroligt maximera kontroll kan maximera stöd. Att ditt ”riktiga” jobb är att ta reda på vilket form av stöd som varje individ behöver för att fungera som bäst och ge dem just det – och inget annat. Att du sedan kliver ur vägen och låter var och en göra sitt jobb efter bästa förmåga och enligt sitt eget huvud.

Den bästa lärare jag haft

En gång hade jag en lärare som alltid var klar med kursplanen i april, två månader innan avslutning. Han hette Bengt Hanse och var världens vänligaste person, en tvärhand hög med kulmage och vi elever älskade honom. Hans ämne var elkraft och han lärde oss bland annat att dimensionera kraftledningar.

Det som gjorde honom speciell var inte bara att han var så vänlig mot alla, hans humor (han brukade dra skämt om att han sprang 2,5 kilometern i Skatås i solljusets hastighet – för han sprang så snabbt att det svartnade för ögonen) utan att han alltid tog sig tid till de som inte riktigt förstod. Och om någon kom försent (vilket jag ofta gjorde på den tiden) så stannade han hela lektionen, hälsade mig välkommen och bjöd in mig att sitta längst fram. Sedan sade han till hela klassen att de fick göra vad de ville en stund medan han satte in mig i ämnet, så långt som de hade hunnit komma den dagen.

Detta gjorde han hela tiden, såg till att var och en förstod, såg till att få med eftersläntrarna och att var och en fick det stöd som behövdes för att klara sin uppgift (klara proven). Bengt hade en unik förmåga att ta det lugnt och om han någon gång var stressad eller pressad så lät han aldrig oss känna det, utan fokuserade bara på det som skapade önskat resultat. 

Så lösningen är kanske närmare än du tror, att du får bäst effekt av att fokusera på att stötta dina medarbetare så att de kan få ut det mesta av sin förmåga och låta de ansvara för sina personliga resultat. Då kanske du en dag kommer uppleva att allt är klart, löst på bästa sätt och du kommer att tänka ”Wow, det gick snabbt”.

Blunda nu gärna och reflektera kort på följande:

  • Drivs du av inre klarhet eller yttre omständigheter?
  • Hur fort springer du och vart är du på väg?
  • Vem springer jämte dig och varför?

 

Om Ola Wallström:

I en allt snabbare och mer komplex värld hjälper Ola företag, organisationer och individer att hålla fokus på det som är viktigt. Klarsyn, visdom och kreativitet är ledstjärnor som skapar resultat, även när det stormar. Du slipper då att fastna i stress, oro och ineffektivitet.

Det nya ledarskapet

Det nya ledarskapet

Vad händer när vi vågar involvera alla Hur ska vi kunna bidra med all vår kompetens, kreativitet och visdom om vi inte vet vart vi är på väg? Hur ska vi kunna känna engagemang om vi inte är betrodda med alla fakta som behövs för att kunna göra ett riktigt bra jobb?...

läs mer
Kultur som strategi

Kultur som strategi

En förändringsresa som börjar med att sluta …  Vad behövs egentligen för att ändra en organisationskultur?  Inget mer än viljan att göra det …  Då kommer nästa fråga: Varför är det då inte fler som helt enkelt sätter igång och skapar en ny kultur?  Jag tror att det...

läs mer