Tänk mindre och få mer gjort – eller på ren svenska, var inte så förbaskat smart

När du har förlagt dina nycklar och är stressad, hur många gånger letar du på samma ställe för att åter komma fram till att de fortfarande inte finns där? Efter en stund får du insikten att du behöver leta på ett annat ställe för att få önskat resultat. Det kanske kräver att du stannar upp, slutar att tänka på alla logiska ställen där de borde vara och bara låter tanken få flöda fritt.

Likadant är det när vi söker lösningar i livet. Hur många gånger behöver du repetera samma gamla tanke för att hitta en ny lösning?

Svar: Oändligt många gånger då samma tankar inte brukar ge ett nytt svar. Ändå har vi en tendens att hänga vi fast i de gamla som om livet hängde på det.

Vad jagar vi, och varför?

Jag känner många människor (framför allt i arbetslivet) som har fått för sig att de ska tänka sig ur alla möjliga problem och ständigt ligga i framkant och ha de allra smartaste lösningarna klara när det är dags. De klurar hela tiden på alla möjliga utfall i framtiden eller den absolut smartaste lösningen som ska slå mig och världen med häpnad. Allt brukar sluta med att de tänker på samma sätt och ständigt snurrar samma gamla tankar.

Men jag har upptäckt att det för mig varken garanterar smarta lösningar eller att jag mår speciellt bra och känner mig fri. Allt det innebär är att jag ständigt klurar, funderar och befinner mig i problemlösningsmode eller någonstans i framtiden. Vilket innebär att jag helt missar att vara i nuet där allt det magiska händer, där vi upplever själva livet.

När jag förstår att jag är skapad för att kunna hantera den värld som jag lever i så behöver jag inte fundera så mycket utan kan lösa problemen när de uppkommer. Det tar helt enkelt för lång tid att lista ut allt i förväg istället för att veta att vi kan hantera det som händer oss och att vi alla har förmågan att lösa utmaningar när de dyker upp.

Det kanske kräver att jag stannar upp och låter tanken flöda fritt. Att jag varken är i tankemässig dåtid eller framtid utan just här och nu – och lägger mitt fokus på att hitta en spännande, kul eller effektiv lösning på det som sker i stunden.

Effekt genom att inte fokusera på effekt

Jag menar inte att vi ska sluta att planera för alla spännande saker som vi vill skapa eller utföra, det jag menar är att vi inte behöver lägga vår energi på att lösa alla möjliga utfall på förhand utan i tillit kan ta dem allteftersom de dyker upp.

  • Tänk om vi faktiskt är skapade för att kunna lösa eller hantera allt som sker i våra liv, allt från privata händelser till kaos på jobbet.
  • Hur skulle det se ut på din arbetsplats om alla i lugn och ro löser sina uppgifter på bästa möjliga sätt i stunden?
  • Hur skulle samarbetet kunna se ut om alla arbetade i samma riktning och tillsammans löser det som behövs lösa nu istället för att stressa upp sig som över allt som kan hända.

Och tänk om allt detta inte bara är möjligt utan till och med troligt när vi förstår att vi kan tänka mindre för att få mer gjort.

Sund oro eller tankar som löper amok

Sund oro eller tankar som löper amok

När det inte blir som du har tänkt dig  ”Bästa året någonsin!” ”Wow! 2020 will rock!” ”2020 – ett år då min verksamhet kommer att explodera!” Ovanstående några exempel på vad som fyllde mina sociala media för lite mer än tre månader sedan. Inkorgen svämmande över av...

läs mer