När det inte blir som du har tänkt dig 


”Bästa året någonsin!”

”Wow! 2020 will rock!”

”2020 – ett år då min verksamhet kommer att explodera!”

Ovanstående några exempel på vad som fyllde mina sociala media för lite mer än tre månader sedan. Inkorgen svämmande över av positiva tillrop när ”alla” såg fram emot ett nytt år som skulle gå till hävderna och bli det mest fantastiska året i mannaminne.

För många av oss har året så här långt inte uppfyllt förväntningarna och när jag pratar med människor så upplever många en oro, rädsla eller ren skräck och jag funderar på hur vi hanterar det?

Först vill jag säga att jag tror att det är sunt att känna oro när världen råkar ut för en pandemi, börserna kraschar och många riskerar att bli arbetslösa, däremot har rädsla eller ren skräck sällan varit ett bra sätt att hantera kriser. Och jag noterar hur olika människor hanterar livets händelser på olika sätt.

För det första brukar allt börja med att vi sätter en fantasi om hur saker ska vara för utanför oss själva för att vi ska må bra och när det sedan inte blir på det sättet så blir vi besvikna. Utan att reflektera över att det är du som bestämmer gränsen från början. Så när vi förväntar oss det bästa året någonsin eller att det är nu mitt genombrott kommer, eller att pengarna kommer att ösa in och det inte blir så, kommer för många besvikelsen som ett brev på posten. Men när vi förstår att fantasin vi satte om framtiden inte är verklig utan tvärt om helt godtycklig så har vi förmågan att inte ta den på så stort allvar.

Och när vi vet att det är godtyckligt – det är ju då som vi kan ge oss hän på riktigt, fullt ut. Det är som en hockey-match, vi vet att det inte är på liv och död men vi kan ge oss hän som om det vore det. Sätt gärna dina förväntningar på framtiden, mål, eller om vi kallar det fantasier om framtiden om du vill – och ge dig hän – väl medveten om att det inte är på riktigt. Att ingen dör om du missar målet, att du är värdelös eller inte duger något till.

Det är som en kär vän till oss, Manuela som jobbar med ”Course of mirakels”, brakade säga: ”Det är bara när jag har en förutbestämd syn på hur saker borde vara som jag blir besviken, om jag släpper den så är allt OK”. Hon menade att det var hennes tankar om hur saker borde vara som var det som skapade själva besvikelsen, inte hur det faktiskt ser ut i stunden.

För det andra kan det vara bra att förstå att våra tankar bara är tankar och inte verkliga. Jag har själv tappat en massa affärer sedan coronavirusets utbrott och känner oro inför tappet. Jag hade lätt kunnat få tankar som löper amok där jag ser mig själv gå under, firman kraschar och se mig själv sakta tyna bort i rännstenen. Och det är klart, det är ju ett möjligt scenario men just nu är det ju bara en tanke.

För just nu har jag bolaget kvar, och
Just nu har jag fortfarande pengar på kontot, och
Just nu har jag kunder som faktiskt hart behov av mina tjänster

Så om jag förstår att just nu är allt ok, och att framtiden egentligen inte finns (förutom i mina tankar) så har jag lättare att göra det jag behöver göra just nu. Vilket kan vara att sitta lugnt i båten, att lista ut hur jag ska serva mina kunder (fast de inte vill träffa mig i verkliga livet) eller ta fram nya produkter och tjänster som kan fungera både nu och i en framtid där allt återgått till ”det normala”.

Insikten som hjälper mig till en sund oro, att jag kreativt försöker att göra något åt min nuvarande situation, istället för förlamande rädsla och skräck är att tankar bara är tankar. Att det inte finns någon framtid, eller för all del någon dåtid utan bara ett evighetslångt nu. Så länge det är lugnt just nu i denna stund så kan jag agera här och nu och veta att jag kan hantera det som händer när det händer.

Om Ola Wallström:
I en allt snabbare och mer komplex värld hjälper Ola företag, organisationer och individer att hålla fokus på det som är viktigt. Klarsyn, visdom och kreativitet är ledstjärnor som skapar resultat, även när det stormar. Du slipper då att fastna i stress, oro och ineffektivitet.

 

 

 

 

Prestationsångest – vår tids folksjukdom

Prestationsångest – vår tids folksjukdom

Kan du bli trött av att kämpa? Tänk om allt egentligen är lättare än vi kunnat föreställa oss. Att vi tidigt fick några fundamentala ”sanningar” om bakfoten och att vi därför ser på oss själva och olika händelser ur ett knasigt perspektiv – ett perspektiv som gör...

läs mer
Tänk mindre få mer gjort – Självledarskap 2.0?

Tänk mindre få mer gjort – Självledarskap 2.0?

Tänk mindre och få mer gjort – eller på ren svenska, var inte så förbaskat smart När du har förlagt dina nycklar och är stressad, hur många gånger letar du på samma ställe för att åter komma fram till att de fortfarande inte finns där? Efter en stund får du insikten...

läs mer