En viktig affär som du måste sätta … 

Vad är en viktig affär? Vilken affär är stor och vilken är liten? Vad är egentligen prestation och varför presterar vi? Är det för att vi tror att vi måste, att vi inte har funderat på frågan, för att vi tror att vi blir lyckliga när vi är framme eller för att vi helt enkelt vill? Och vad avgör om en prestation är bra eller inte?

För några år sedan så var det en VD som ville ha min hjälp för ett genomföra sitt livs största affär… men jag tackade nej och ville spara honom pengarna då jag tyckte att han redan var expert på att göra affärer utan min hjälp. 

För han är en av de bästa affärsmän som jag känner. Vi pratade om vad som egentligen skiljer den här affären från de tusentals affärer som han har gjort genom åren och kom fram till att den här affären funkade precis som alla andra och att den bara var större i hans tankar. 

Tankarna och idéerna om hur viktiga den var, hur den totalt skulle kunna förändra hans framtid, hur annorlunda hans liv skulle bli om bara den här fantastiska affären gick i lås. Allt detta började skapa ganska tunga självförvållade förväntningar på hans axlar och gjorde honom seriös och allvarlig istället för den underbara, inspirerande och lättsamma person som han brukade vara.

Bli fri från tron om modeller och metoder som det enda medlet

Vi pratade om vad han gillade med att vara affärsman och varför han blev vd till att börja med. När han samlade sina tankar började han förstå att han inte behövde en massa trix och tekniker för att försöka intala sig själv att det egentligen var en liten affär, som inte betydde något, han behövde bara förstå att det inte var en mer eller mindre viktig affär än alla andra affärer som han hade gjort innan, att det bara var hans tankar som avgjorde hur viktigt han upplevde just den här affären.

Vi kom fram till att han helt enkelt skulle gå till det här mötet och göra på exakt samt sätt som han alltid brukar göra – för det mesta brukar han ju få hem affärerna på ett riktigt bra sätt.

Han ville ha en metod eller teknik av mig för att kunna prestera bättre, men jag hade ingen att ge.

Jag läser dagligen om nya metoder och tekniker för att vi ska kunna prestera mera, att vi ska maximera och krama ut mer av varje dag genom att agera på ”rätt sätt” men tänk om det inte handlar om metoder och tekniker – tänk om det handlar om helt andra saker som framför allt varför jag vill prestera. När jag vet det så är dessutom alla metoder och tekniker kontraproduktiva för när jag ska prestera, göra det jag vill göra på bästa sätt, så behöver jag inte fler tankar (på hur jag ska hantera alla metoder) jag behöver färre.

Jag släpper helt enkelt de medvetna tankarna, teknikerna och modellerna och sätter igång och låter sinnet och kroppen göra jobbet. För vi presterar bäst när vi är avslappnade, kreativa och fokuserade. Avslappning och närvaro är nyckeln för mig.

Avslappnat förhållningssätt

Ta löpning – löpning är avslappning – du utgår från ett avslappnat läge och därefter växelverkar du genom att spänna och slappna av i dina muskler. Om du är helt spänd från början har du svårt att ta ett enda vettigt löpsteg. 

Kreativitet är avslappning – att du slappnar av och släpper alla gamla tankar som med en dåres envishet fortsätter att ockupera din ”bandbredd”. Vissa säger till mig att, ”jag förstår att det bara handlar om mina tankar – men om resultaten verkligen betyder något? Tänk om det är pengar, min hälsa, tänk om det är mitt jobb, min karriär, min partner som jag ska tillbringa resten av livet med?

”Vem bestämmer vad som är viktigt i ditt liv?”

Då brukar jag svara med en fråga ungefär som den här: I din värld, vem bestämmer vad som är viktigt egentligen, vad som är stort eller litet, vad som är mycket eller mindre, rätt eller fel, ett bra eller dåligt resultat. Vem bestämmer det – egentligen.

I mina workshops har jag ibland en övning, som heter – hur mycket är tillräckligt – där frågar vi bland annat?

– Vad är lite pengar?

– Vad är mellanmycket pengar?

– Vad är riktigt mycket pengar?

Det som förvånar deltagarna är att alla har så olika siffror. Det som är mycket pengar för någon är lite pengar för någon annan. Lite pengar för någon är 10 kr, för någon annan är det

2 500 kr och för någon är det 300 000 kr.

Vad är mycket pengar? 50 000? 500 000? 10 miljoner? 100 miljoner?

Det intressanta är att när vi upplever att det är mycket så blir vi mycket mer försiktiga, vi oroar oss och spänner oss, medan vi tar det mycket lugnare om vi upplever att det är lite pengar.

Vem bestämmer vad som är tillräckligt bra? Vad som är en stor affär – vad som gör den perfekta partnern (som ju kan ändras från dag till dag.)

Om vi nu tittar på vad som verkligen betyder något: Kan du göra bättre än det bästa du kan? (Ja, du kan göra bättre än du gjort tidigare, men kan du vara bättre än dig själv?) Kan du ge 110%? Om du kunde det så vore ju det ditt bästa … För du kan ge det du har – det är allt! Varken mer eller mindre. Ge det du har, din bästa förmåga just nu i ögonblicket – det är vad du kan ge – och allt som oftast så räcker det alldeles förträffligt väl. Lita på det!

Du har kanske slappnat av lite och kommit in i en lunk där att göra det bästa du kan fortfarande är halvfart, men vid någon punkt så är det du gör det bästa du har. Så den relevanta frågan kanske är: När är jag mitt bästa jag? När är det jag kan prestera på topp? Och det är aldrig någonsin när du lägger som mest press på dig själv att prestera mer än du kan som det går bäst. 

Utan det är när du är avslappnad och fokuserad, klar i tanke och sinne och redo att leverera det bästa du kan för ögonblicket.

Eller som min gamle mentor sade ”calm down and speed up” – lunga ner dig och öka takten. Vilket innebär att när vi lugnar ner vår tanke och sinne så kan vi öka vårt fokus, kreativitet och koncentrationsförmåga – vilket i sin tur hjälper oss att prestera enligt vårt bästa jag. 

Och VD’n, hur gick det för honom? Ja, just den här affären gick inte i lås men allt var bra ändå (det är ju svårt att förlora något vi inte har) och med tiden kom det många andra och mycket större affärer i hans väg.

Så allt du kan göra är allt du kan göra – och allt du kan göra är tillräckligt!

Du behöver förstå att det är dina egna tankar i stunden som avgör vad som är mycket eller lite, vad det är som krävs för att du ska uppleva din prestation som bra eller dålig och om du ska känna dig nöjd eller inte. När du förstår det så brukar det vara mycket lättare att släppa taget om alla upplevda krav, förväntningar, prestationer … och bara göra!

Så släpp förtöjningarna och sätt igång!

Om Ola Wallström:

I en allt snabbare och mer komplex värld hjälper Ola företag, organisationer och individer att hålla fokus på det som är viktigt. Klarsyn, visdom och kreativitet är ledstjärnor som skapar resultat, även när det stormar. Du slipper då att fastna i stress, oro och ineffektivitet.

En stressad säljorganisation presterar sämre!

En stressad säljorganisation presterar sämre!

Från pressat säljklimat till självutvecklande säljkultur Det tog exakt tre sekunder … Mitt lunchsällskap fick ett samtal från sin försäljningschef. Chefen satt med försäljningssiffrorna för avdelningen och min kompis tyckte sig spåra ett missnöje i rösten över...

läs mer
Säljare eller krängare

Säljare eller krängare

Värdet i att älska det man gör och den man gör det för Hur säljer ert företag? Använder ni er av AIDA, RIK, SMART, SPIN, DISC eller kanske DABA? Jag är ofta efterfrågad att hålla utbildningar för säljchefer eller säljavdelningar och ibland vill de att jag utbildar i...

läs mer