Varför vissa älskar att gå till jobbet, och andra inte

 

Vad frammanar engagemang och vilka drivkrafter ligger bakom?

Vad skapar en god organisationskultur och hur släpper man loss den fria kraften som bor i oss alla? Tänk om större delen av vår potential begränsas just av och i oss själva.

– – – – – –

Jag vet inte om du har råkat ut för det här?

Du vaknar mitt i natten och är kissnödig, men du vill inte gå på toaletten för att du är rädd att vakna så du ligger kvar. Du vänder och vrider på dig och blir alltmer nödig. Då får du idén att om du går riktigt fort och skyndar dig så snabbt det går så kanske du inte hinner vakna. Du väntar in i det sista och när det bara inte går att hålla dig längre, kastar du dig ur sängen, springer ut på toaletten, gör det du ska, tvättar blixtsnabbt händerna (för så renlig är du väl) slänger dig tillbaka till sängen och ligger sedan där med bultande hjärta, klarvaken ….

Jag har gjort detta, låtit tänkandet ta över istället för att bara göra. Att det slutar med just det resultat som jag önskar mig minst för att jag tänker sönder alltihop och försöker att vara ”uber-smart”.

Det finns också tillfällen när jag vaknar och behöver gå på toaletten, jag lufsar dit, gör det jag ska för att lufsa tillbaka och somna om.

Vi kanske har en total övertro till tänkandet! Vi kanske ska tänka mindre, lägga färre strategier och helt enkelt göra mer. Lyssna mer nyfiket på andra människor, använda vår kreativitet och klarsyn och göra det som verkar klokast i stunden. För gör vi konsekvent bra saker så brukar även slutresultatet bli bra.

För tänkandet brukar allt som oftast krångla till det och ge ett resultat som vi egentligen inte alls önskar.

Strategiska beslut?

Så låt mig komma till dagens ämne. Jag har suttit i många ledningsgrupper där vi har haft en total övertro till vårt eget tänkande, hur listiga vi är och hur viktigt det är med smarta strategier. Vi har suttit där och trott att vi har koll på allt. Så vi har beslutat om strategier som ibland inte alls har överensstämt med den verklighet som medarbetarna möter men som de känner sig tvingade att genomföra.

Jag har också suttit i ledningsgrupper där det viktigaste har varit att diskutera en gemensam riktning och sedan lägga resterande tid med att säkerställa att medarbetarna har tillräckligt med kunskap, utbildning och rätt stöd för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

Sedan har vi släppt dem fria med fulla mandat att fatta de beslut som de anser att de behöver göra för att på bästa sätt göra sin del i att driva företaget i den gemensamma riktningen. Om de har varit tveksamma över beslut som de behöver fatta så har vi genomfört en rådgivningsprocess. En process där de minst ska fråga en expert och en som det berörs av beslutet och diskutera frågan, därefter förväntar vi oss att de fattar det beslut som verkar vara det visaste i stunden.

Engagemanget har vi fått på köpet

Plötsligt har det lett till engagerade medarbetare som har vuxit och älskat sitt jobb. De har fåt utrymme att tänka självständigt och samtidigt fått stöd i sina tankar genom rådgivningsprocessen och andra processer (som ibland har varit att diskutera med chefen och ibland genom att diskutera med helt andra på företaget). En positiv sidoeffekt har varit att kommunikationen har ökat mellan alla medarbetare, att alla verkligen upplever att de drar åt samma håll som ett enda sammansvetsat team. Inte bara har alla trivts bättre utan företaget har samtidigt fått bättre resultat.

Många företag, team och grupper har upptäckt hur kul vi har när vi tränar på kommunikation, personligt ansvar och hur vi kan hjälpa varandra att lyckas.

Vill du veta mer om hur du kan ska mer självgående och självorganiserande team, läs mer på https://www.olawallstrom.com/organisationsutveckling/

Om Ola Wallström:

I en allt snabbare och mer komplex värld hjälper Ola företag, organisationer och individer att hålla fokus på det som är viktigt. Så att alla med klarsyn, visdom och kreativitet kan fokusera på de aktiviteter som skapar resultat, även när det stormar omkring dem. Och de slipper att fastna i stress, oro och ineffektivitet.

Agilt ledarskap i en grundad kultur

Agilt ledarskap i en grundad kultur

När allt går fortare och blir mer komplext... så är a och o att inte ha alla svar men vara sjukt nyfiken på dem.   −Intressant, men det funkar dessvärre inte hos oss... −Just vår bransch är annorlunda så jag ser inte att... −Jag bär ju det övergripande ansvaret...

läs mer