Att prestera utan att det kostar all din energi

Hur gör vi för att komma i flow – vårt bästa jag. Du vet där allting är lätt och vi bara presterar, helt utan ansträngning. Kreativiteten flödar och de bästa lösningar på alla problem bara poppar upp.

Om vi tittar på tillståndet av flow … är detta tillstånd något som ett lyckligt fåtal har tillgång till eller är det något som kommer efter åratal av träning med metoder, metodiker och ett laserfokuserat sinne?

Eller är det något som vi alla, hela tiden, redan har?

En del forskning i ämnet säger att det krävs några förutsättningar för att komma i flow som till exempel total koncentration, ett glasklart mål och balans mellan utmaning och vara uttråkad. Då, säger några forskare, har vi möjlighet att hamna rätt. När vi med vår viljekraft har styrt hela vårt sinne mot en förutbestämd punkt.

Men tänk om vi inte ska tänka mer utan mindre? Vad händer när vi slutar att försöka kontrollera vårt sinne och låta det agera på egen hand, på det sätt som sinnet är gjort för att fungera. (Precis som vi låter såret läka på egen hand utan att vi försöker hjälpa till genom att pilla på det hela tiden.) Och tänk om flow är vårt naturliga tillstånd som finns där hela tiden när vi slutar att kämpa för komma dit.

Vårt sinne kanske är prefekt som det är? Och det naturliga tillståndet är i flow, kreativitet och välmående, som bara förmörkas av tanken som vi har i stunden. Och när vi låter de tankarna vara så faller de bort och tillståndet av flow träder fram alldeles av sig själv.

Det är som att ha ett ”brainstorming möte” där chefen säger: ”Ok allihopa, nu har vi bara en timme på oss och jag vill ha era alla bästa idéer”. Vilket sumpar alltihopa? Hur många får sina bästa idéer på ett stressat möte? Om du är som jag får du dina bästa idéer när du duschar, går i skogen, kelar med en hund eller vad som helst där du för en stund släpper tanken och låter sinnet vandra fritt istället för att försöka kontrollera det med din viljestyrka.

Så konsten att komma i flow är kanske att göra ingenting istället för att desperat försöka att göra allting.

Tänk om allt som krävs för att du och dina medarbetare ska vara prestera som bäst och vara kreativa, effektiva och produktiva även när det stormar är kanske titta i en ny riktning, att byta synsätt eller nyfiket utforska ett nytt perspektiv.

Sund oro eller tankar som löper amok

Sund oro eller tankar som löper amok

När det inte blir som du har tänkt dig  ”Bästa året någonsin!” ”Wow! 2020 will rock!” ”2020 – ett år då min verksamhet kommer att explodera!” Ovanstående några exempel på vad som fyllde mina sociala media för lite mer än tre månader sedan. Inkorgen svämmande över av...

läs mer