Från pressat säljklimat till självutvecklande säljkultur

Det tog exakt tre sekunder …

Mitt lunchsällskap fick ett samtal från sin försäljningschef. Chefen satt med försäljningssiffrorna för avdelningen och min kompis tyckte sig spåra ett missnöje i rösten över säljutvecklingen, och där tog det fart!

Hans tankar började snurra i blixtens hastighet och vad jag i efterhand förstod så gick tankesnurran ungefär så här:

  • han kommer att upptäcka att jag är en fejk
  • jag kommer att få sparken
  • då kan jag inte betala min del av hyran
  • vilket gör att min flickvän kommer att kasta ut mig
  • och jag som bara har en resväska
  • den andra har jag lånat ut till Fredrik
  • undrar förresten när han ska betala tillbaka 500-hundringen han lånat
  • jag kommer att få ta in på hotell
  • undrar vad en hotellnatt kostar i Stockholm
  • bara jag inte får ett rum som det i Karlstad som luktade konstigt …

På tre sekunder har hans ”special effects avdelning” tagit honom från att han tyckte sig spåra ett missnöje i chefens röst till att befinna sig i ett illaluktande hotellrum i Karlstad. Kan du känna igen dig? Tankarna spinner iväg, känns helt verkliga och stressen kommer krypande.

De här tankarna gör förmodligen inte att han skuttar tillbaka till kontoret, kastar sig över sina arbetsuppgifter och presterar bättre än han någonsin gjort.

Som tur är, är tankar bara tankar, han har inte på något magiskt sätt förflyttats från vår trevliga lunch till ett dåligt hotellrum i Karlstad i verkligheten. Men det är så det känns, och   då upplevs det helt verkligt fram till dess att vi på riktigt förstår att våra tankar lurar oss och skapar saker som inte finns.

Nu finns ju stressen bara i min kompis huvud och ingen annanstans och det är bara han själv som kan komma till insikt om sina egna tankemönster (läs mer om detta i bloggposten ”Produktiv men stressfri”), men jag tror att vi kan hjälpa varandra på traven.

Hjälpa varandra att lyckas

Nu tror inte jag att min kompis försäljningschef var dum och elak, utan helt enkelt en person som gör sitt bästa för att sköta sitt jobb. Kanske hade han pratat med sin chef och spårat ett missnöje som satte igång hans tankesnurra, så att han stressat ringde till alla säljare för att lägga extra press och få dem att öka takten.

När vi tror att våra tankar är verkliga och stressar iväg tappar vi all klarsyn och visdom och var och en sköter sig själv och ser om sitt eget hus med tanken ”det är inte min del av båten som läcker”.

Trots att det är vars och ens uppgift att ha insikt om hur våra egna tankar fungerar så anser jag att större press på en säljorganisation alltid är kontraproduktivt, och att vi alltid vinner på att istället hjälpa varandra.

Devisen ”Hjälpa andra att lyckas” har legat som en grundfilosofi i de mest framgångsrika organisationerna som jag har haft glädjen att arbeta med.

Det skapar ett klimat som gör det lättare att bidra till den gemensamma riktningen, dit företaget är på väg, då jag inte taktiskt behöver vakta min egen rygg. Då kan jag göra det som är bäst för helheten istället för att svartsjukt bevaka mitt revir. Väl medveten om att någon har koll på mina behov på samma sätt som jag har koll på deras. Dessutom blir det inte lika mycket tid till att odla mitt eget ego när jag lägger mitt fokus på andra behov och att hjälpa dem att lyckas.

Hur ser det ut i din organisation? Är det var och en för sig själv eller, att olika avdelningar bråkar eller slåss om resurser eller hjälper ni varandra att lyckas?

Om Ola Wallström:

I en allt snabbare och mer komplex värld hjälper Ola företag, organisationer och individer att hålla fokus på det som är viktigt. Klarsyn, visdom och kreativitet är ledstjärnor som skapar resultat, även när det stormar. Du slipper då att fastna i stress, oro och ineffektivitet.

Säljare eller krängare

Säljare eller krängare

Värdet i att älska det man gör och den man gör det för Hur säljer ert företag? Använder ni er av AIDA, RIK, SMART, SPIN, DISC eller kanske DABA? Jag är ofta efterfrågad att hålla utbildningar för säljchefer eller säljavdelningar och ibland vill de att jag utbildar i...

läs mer